onsdag den 18. april 2012

Groft brændenældebrød, og hvorfor man skal spise brændenælder


Brændenælder er meget sunde, se her en sammeligning med Spinat (pr 100g):
                                                        Brændenælder                                      Spinat
protein                                                  5,9g                                                   2,6g
kulhydrat                                               1,3g                                                   3,7g
kalium                                                   670mg                                               449mg
calcium                                                  594mg                                              130mg
jern                                                       10mg                                                 4,5mg
vitamin A                                               800mg                                               733mg
vitamin C                                               175mg                                                54mg
Og det er jo ikke fordi spinat ikke er sundt, for det er det.
Kilde: "Den magiske nælde" af Dorthe Stiboldt hvor også inspiration til dette brød er fra.

1 L (stoppet) friske små brældenælde skud uden grove stilke, det var lige 100 g
50 g gær
6 dl lunken vand
3 spsk olie
1 tsk salt
400 g hvedemel
2oo g groft speltmel
1 dl solsikkefrø
½ dl hørfrø
1 spsk honning
Brændenælderne skyldes og koges i 3 min. Drænes kraftigt for vandet og hakkes. Gæren opløses i det fingerlune vand. Olie og frø blandes i sammen med mel og røres i røremaskinen i 5 min. Hæver overdækket i ½ time. Æltes og fyldes i 1½ form og efterhæver ½ time. Bages ved 200 gr i ca 40 min, de sidste 5-10 min uden form.


Eftertanker: Smagen var fantastisk, men skær ikke i det for tidligt, brødet skal nå at sætte sig. Hesteentusiasten kiggede op fra eksamenslæsningen og udbrød " hold k... det smager godt, så hun tog en skive mere med spegepølse på.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar